عید غدیر مبارک
عید بزرگ ولایت، عید غدیر خم مبارک.
پیامبر اکرم صلیاللهعلیه و آله در خطبه غدیر به فضايل امیرالمومنین علیه السلام، اشاره میکنند که طبق سخن علما، برای شناخت ایشان نه تنها خواندن خطبه ضروری است بلکه باید مسلمانان را به گونهای تشویق کرد که آن را حفظ کنند. پیامبر اکرم (ص) در بخشی از آن فرمودهاند:
ای مردم، علی را بر دیگران فضیلت دهید. هیچ علمی نیست مگر آنکه خداوند آن را در من جمع کرده است و هر علمی را که آموخته در امام المتقین جمع نموده ام، و هیچ علمی نیست مگر آنکه آن را به علی آموخته ام. و اوست «امام مبین» که خداوند در سوره «یس» ذکر کرده است: «و کُلَّ شیءٍ اَحصیناهُ فی اِمامٍ مُبین» و هر چیزی را در امام مبین جمع کردیم.
و در بخش دیگری از خطبه میفرمایند:
ای مردم، او از طرف خداوند امام است، و هر کس ولایت او را انکار کند، خداوند هرگز توبهاش را نمیپذیرد و او را نمیبخشد. حتمی است بر خداوند که با کسی که با او مخالفت نماید، چنین کند و او را به عذابی شدید تا ابدیت و تا آخر روزگار معذب نماید. پس بپرهیزید از اینکه با او مخالفت کنید و گرفتار آتشی شوید که آتشگیره آن مردم و سنگها هستند و برای کافران آماده شده است.
[…فَاتَّقُوا النَّارَ الَّتِي وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ ۖ أُعِدَّتْ لِلْكَافِرِينَ]
همچنین ایشان آیندهی اسلام را برای مردم ترسیم میکنند و به آمدن آخرین امام و منجی بشریت، نوید میدهند:
بدانید که آخرین امامان، مهدی قائم از ماست. اوست غالب بر ادیان، اوست انتقام گیرنده از ظالمین، اوست فاتح قلعه ها و منهدمکننده آنها…بدانید که اوست گیرنده انتقام هر خونی از اولیاء خدا…اوست یاریدهنده دین خدا…اوست که پیشینیان به او بشارت دادهاند، اوست که به عنوان حجت باقی میماند و بعد از او حجتی نیست. هیچ حقی نیست مگر همراه او، و هیچ نوری نیست مگر نزد او. بدانید او کسی است که غالب بر او نیست و کسی بر ضد او کمک نمیشود. اوست ولی خدا در زمین و حکمکننده او بین خلقش و امین او بر نهان و آشکارش.
اینفوگرافی روز غدیر
برای نمایش سایز واقعی روی عکس کلیک کنید
ولادت امام علی النقی هادی علیه السلام مبارک
امام هادی (ع) در سال 212 در مدینه به دنیا آمدند. ایشان در هنگام شهادت پدر، تقریباً هشت سال داشت.
چون شیعیان در زمان امامت امام جواد (ع) فهمیده بودند که امامت ارتباطی با سن و سال ندارد، مشکلات گذشته تکرار نشد و شیعیان بهسادگی امامت امام هادی (ع) را پذیرفتند.
در دوران ۳۳ ساله امامت امام هادی (ع) فرصت مناسبی برای آشنایی مردم با معارف عظیم الهی فراهم شده بود. امام هادی (ع) بخش عظیمی از این معارف را در قالب دعا و زیارت به مردم آموختند. زیارت جامعۀ کبیره و زیارت غدیریه دو یادگار ارزشمند امام هادی (ع) در این باب است.
پایان خلافت واثق (سال ٢٣٢) مصادف است با پایان دوران طلایی بنیعباس. پس از واثق تا سال 656 دوران انحطاط بنیعباس است.
تا زمان مرگ واثق، امام هادی (ع) فرصت مناسبی برای نشر معارف الهی و تربیت شاگردان در اختیار داشتند ولی با روی کار آمدن متوکل عباسی، امام (ع) بسیار در تنگنا قرار گرفتند.
نظارتی که بر امام هادی (ع) و فرزندش امام حسن (ع) وجود داشت، بسیار شدید بود. آن دو امام بزرگوار در منطقهای نظامی محصور شده بودند و ارتباطشان با شیعیان بسیار محدود بود.
متوکل دشمنی شدیدی با اهلبیت (ع) داشت. او حتی در مجالس خود به امیرالمؤمنین (ع) و حضرت زهرا (س) توهین میکرد. این کار او مورد اعتراض فرزندش منتصر قرار گرفت. منتصر وقتی بیتوجهی پدرش را دید او را در سال ٢۴٧ به قتل رساند و بر جای وی نشست.
معتز عباسی در سال ٢۵٢ به حکومت رسید. او هم در دشمنی با امام هادی (ع) بسیار تند بود و در نهایت آن حضرت را مسموم کرد و به شهادت رسانید.
منبع: سایت ایمانور، از دروس استاد رجبی دوانی، موسسه نورالمجتبی علیه السلام